Tessa van Noort vertelt

Mijn borstvoedingsreis begint op 30 mei 2018. Nederland staat aan het begin van een mega droge zomer terwijl deze datum voor mij het startsein is voor het open zetten van alle sluizen in mijn melk klieren.
Het leven is vol oneerlijkheden, ook wat betreft borstvoeding. Je leest en hoort zoveel verhalen over een ‘mislukte’ borstvoeding periode, andere verwachtingen en teleurstellingen. Om die reden doe ik hier nu met een dubbel gevoel mijn verhaal. Dubbel omdat ik het oneerlijk vind voor de mensen waarbij het op een teleurstelling uitdraaide en tegelijkertijd ook trots op mijn lijf die niet alleen mijn eigen dochter voedde, maar ook de zoon van mijn vriendin.
Mijn dochter Lisa is ongeveer anderhalve maand oud als mijn vriendin aangeeft dat haar borstvoeding periode ten einde loopt. Ze heeft alles uit de kast gehaald maar ze produceert niet genoeg voor haar 4 1/2 maand oude zoontje. De speciale kunstvoeding die hij dan moet krijgen voor zijn heftige koemelkallergie vindt hij niet lekker en weigert hij te drinken.
Mijn productie op dat moment was nog steeds meer dan Lisa kon drinken. De oplossing leek mij dan ook logisch en eenvoudig. Ik ging koemelk vrij eten en kolven voor Raf.
Een maand lang kolfde ik, de borst waaruit Lisa niet dronk, na haar voeding af. Uiteindelijk werd deze ‘dubbele’ voeding mij te zwaar en ben ik fulltime gaan kolven. Op deze manier kon iemand anders ook eens Lisa voeden als ik kolfde. Iedere voeding waar Lisa om vroeg hing ik aan het apparaat. Toen was dat apparaat mijn beste vriend. Hij ging overal mee naar toe. In het begin kolfde ik 150cc per borst per voeding. Toen ik ging werken was ik benieuwd hoe het zich zou voortzetten. Tot mijn verbazing ging de productie in plaats van achteruit alleen maar vooruit. Ik kolfde makkelijk 250cc per borst per voeding. Dik 2 liter en soms wel 3 liter per dag.
Mijn vriezer werd om de zoveel tijd geleegd voor Raf. Uiteindelijk had ook hij geen ruimte meer voor nog meer voorraad. Ik heb toen wat liter gedoneerd via een Facebook groep. Dit was wel het punt waarop ik ben gaan minderen. Vanwege de hoge productie moest dat wel heel geleidelijk aan. Een half jaar lang heb ik stapsgewijs het kolven afgebouwd.
Op Raf zijn eerste verjaardag kreeg hij zijn laatste flesje borstvoeding kado. Op dat punt was hij ver over zijn koemelk allergie heen gelukkig. Voor Lisa heb ik nog 4 maanden door gekolfd en ook zij heeft op haar 1e verjaardag haar laatste flesje gehad.

2 reacties op “Tessa van Noort vertelt&rdquo

  1. Prachtig dat je zo voor 2 kindjes hebt kunnen zorgen! En ondanks dat het dubbel is, ook gewoon super dat je jou geluk hebt gedeeld! Top vriendin

    1. Wat een top mama is dit he! Zo’n mooi verhaal en tof dat ze het heeft gedeeld. Dank voor je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *