De Borstvoedingsreis van Gwennie

De borstvoedingsreis van Gwennie

Mijn borstvoedingsreis begon zes jaar geleden!
Tijdens de zwangerschap las ik over het geven van borstvoeding. Dat borstvoeding het beste voor je kindje is, dat de kans op allergieën minder wordt, dat het goed is voor de hechting tussen moeder en kind. Voor mij was het duidelijk: ik ga dat zeker proberen. Na de geboorte ‘kroop’ Chelsey zelf naar mijn borst en dronk vrijwel direct. De verloskundige had het over een natuurtalent. Ook de kraamverzorgster maakte er in de eerste week meerdere malen complimenten over, dat het allemaal zo goed en zo vanzelf ging. Zelf wist ik niet beter, dacht dat dat altijd zo ging. Ik genoot van het geven van de borstvoeding,  van de momenten samen. En stiekem vond ik het ook heel fijn dat alleen ik haar de voeding kon geven. Ik moest er niet aan denken als er mensen waren geweest die haar dan de fles wilden geven. Dit kon ik lekker allemaal zelf doen. Ze kwam uit mijn buik en ik wilde haar zoveel mogelijk bij mij houden.

Toendertijd werkte ik nog drie dagen buitenshuis en ging ik dus kolven als ik moest werken.
Dat vond ik nogal wat, drie keer per dag kolven in een klein kamertje, waar soms ook nog weleens iemand binnen kwam lopen. Na ruim 6 maanden ben ik de borstvoeding gaan afbouwen en met 8 maanden was het op. Ik had er ook vrede mee. Ik kende toen ook verder niemand die het ”zolang” volgehouden had.

Inmiddels was ik ook weer zwanger van onze tweede dochter.
Nikita werd in mei 2015 geboren. Voor mij was het vanzelfsprekend dat ik ook haar weer borstvoeding zou geven. Alleen bij haar ging het niet zo gemakkelijk. Ze huilde de eerste dagen veel en ik bleef haar aanleggen maar ze hapte niet goed aan. Hierdoor kreeg ik pijnlijke tepelkloven maar na een paar dagen ging dat allemaal weer goed.
Wel kregen we daarna allebei last van spruw, wat het voeden erg pijnlijk maakte. En kreeg ik ook twee keer borstontsteking. Dit keer was het dus allemaal iets lastiger maar zeker geen reden om met de borstvoeding te stoppen. Nee hoor, heerlijk weer, zo’n klein hummeltje wat bij je drinkt en daarna voldaan in slaap valt tegen je aan. Echt genieten.
Ze groeide als kool en dat maakte mij ook trots. Dat door de melk wat mijn lichaam maakt, mijn dochter zo goed groeide. Dat vond ik fantastisch. De nachten waren wel pittig want Nikita werd soms wel 10 keer wakker en ik kreeg haar alleen in slaap door haar aan te leggen. Ze gebruikte mijn borst bijna als speen en dat vond ik weleens lastig en zwaar.
Na 10 maanden ben ik gestopt om haar borstvoeding te geven.

In maart 2019 kregen wij onze derde dochter, Vajen. Een flinke meid van ruim 4 kilo bij de geboorte. Doordat zij zo groot was, had ze veel voeding nodig. Maar dat kon mijn lichaam haar de eerste dagen nog niet geven. Ze viel 8% af en huilde veel. Toen de kraamverzorgster over bijvoeden met kunstvoeding begon voelde ik mij falen. Zo voelt het dus als het niet lukt, wat machteloos. Dat ik mijn kind niet kon geven wat ze nodig had. Maar wat was ik blij dat er kunstvoeding bestond. Na wat bij te voeden viel ze heerlijk in slaap. Ik zette het snel op kolven want mijn doel was toch om haar volledig borstvoeding te geven. En na drie dagen had ik ruim voldoende melk.

Via een oud klasgenoot hoorde ik dat er een Facebook- forum bestond voor moeders die bv geven. Daar werd ik lid van en er ging een wereld voor mij open! Hier hoorde ik voor het eerst over droomvoedingen, powerkolven, melkbadjes, borstvoeding- fotoshoots en moeders die jarenlang voedde, allemaal dingen waar ik nooit van had gehoord. En ik dacht juist dat ik nu alles wel wist hahaha. Heel fijn om met hun ervaringen te delen en te weten dat er meer moeders zijn die er zo van genieten. Ook bij Vajèn heb ik getobt met spruw, heb ik borstontsteking gehad, moet ik nog steeds iedere nacht voedingen geven, kan ik niet te lang weg zonder te kolven of haar te voeden, vind ik voeden in het openbaar niet altijd makkelijk, maar who cares! Ik geef haar nu al 10 maanden borstvoeding en we gaan voorlopig niet stoppen. Ik geniet ervan, ik vind het zo bijzonder om dit te mogen doen. Vind de momenten dat ze bij mij drinkt en mij aankijkt en lief lacht onbetaalbaar.

Liefs Gwennie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *