De zepen van Aleppo

In deze review vertel ik jullie graag meer over wat wij (Lot & ik) vinden van de Aleppo zepen.

Ik koop al geruime tijd een aantal vaste producten bij Rachelle van de Kleine Lama. Een leuke, lieve mama van twee kindjes die samen met haar man heeft gekozen voor bewust ouderschap en zo duurzaam mogelijk leven. Er is nog een reden waarom ze hiervoor hebben gekozen en dat lees je hier.

SONY DSC

Na de eerste heftige weken van de Corona werd hoe langer hoe meer duidelijk dat het wassen van onze handen van groot essentieel belang is en blijft. Ook hier thuis zijn we flink aan het handen wassen geslagen. De zeep was nog nooit zo snel op en onze handen zijn nog nooit zo droog geweest. Is dit bij jullie ook het geval? Daarom ben ik mij gaan verdiepen in zeep. Ik vond dat het aan drie eisen moest voldoen; duurzaam, antibacterieel en verzorgend.  Tja dan is google toch wel je beste vriend en kwam ik uit bij de zepen van Aleppo. Je raadt het vast al, google gaf aan dat de Kleine Lama deze zepen ook verkoopt. Ik heb dezelfde dag Rachelle een berichtje gestuurd en zij vertelde mij nog meer over de goeie eigenschappen van deze zeep. Ze vroeg mij of ik het verschil wilde testen tussen een blok zeep met 30% laurier en de vloeibare met 5% laurier. Toen ik, Tha Husband leerde kennen en voor het eerst bij hem thuis kwam lag er in de badkamer een ouderwets blok zeep. Nu jaren later is dat nog steeds het geval. Alleen ligt er nu een blok Aleppo zeep bij en ook beneden op het aanrecht ligt er eentje naast de vloeibare zeep.

Eerst even een wat informatie over de samenstelling van de Aleppo zeep, wat de werking van laurier is en waarom er verschillende percentages zijn; Het is een zeep gemaakt op basis van olijf en verschillende verhoudingen laurier. Zo puur, verzorgend en het droogt de huid niet uit. De zeep kan na ongeveer 9 maanden drogen in de zon pas gebruikt worden. De zeep is zeker niet om alleen je handen mee te wassen. Ik stond zelf ook versteld waar je het nog meer voor kan gebruiken. Namelijk als shampoo en zelfs om je tanden mee te poetsen. Al weet ik niet of ik dat laatste nu zo snel zou gaan proberen. Wellicht in hele hoge nood als we niks meer in huis hebben. Dan is het wel super dat ik weet dat dit kan. Zelfs in het huishouden is deze zeep een alleskunner. Waarom er nu verschillende verhoudingen zijn in percentages van laurier kan je hier lezen. Ik zal dit zeker even lezen als je een probleemhuid hebt.

de geur ook even testen

Nu onze bevindingen na de test; het blok zeep met 30% laurier is bij de eerste keren wassen een beetje ‘’stroef’’ en je zal er vast even aan moeten wennen om op deze ‘’ouderwetse’’ manier je handen te wassen. De zeep is erg zacht en door het hoge percentage aan laurier heeft het een iets minder frisse geur. Wel krijg ik het gevoel dat je handen er echt schoon van worden. Daarbij is het fijn te weten dat 30% laurier een grotere antibacteriële werking heeft dan de 5% in de vloeibare vorm. Lot vond het wel een gekke zeep, zei ze tijdens het testen. Daarna hebben we de vloeibare variant geprobeerd. Handiger dan een blok zeep, maar met een veel lager percentage laurier waardoor deze vele malen minder antibacterieel is, maar wel frisser ruikt. Het grote voordeel van deze is dat je hem ook kan gebruiken voor onder de douche en zelfs voor je pasgeboren baby. Beide zepen schuimen trouwens niet zoals we tegenwoordig gewend zijn. Dit komt omdat er geen chemische schuimmiddelen in zitten. Wij moesten hier wel even aan wennen, omdat het dan in eerste instantie lijkt of je handen minder schoon worden. Maar dit is pure mind fuck. Na het handen wassen blijft bij beide zepen een heerlijk zacht laagje op je handen achter. Onwijs fijn dat de zepen van Aleppo ook een verzorgende werking hebben. Want door de eerste weken veel onze handen gewassen te hebben met reguliere zeep waren ze aardig uitgedroogd. Nu hebben wij hier geen last meer van.

Ik kan oprecht zeggen dat ik deze zeep een dikke aanrader vind in deze tijd maar ook zeker als deze Coronacrisis voorbij is. Want de zeep in enorm duurzaam, niet getest op dieren en erg veelzijdig. Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om even met Rachelle contact op te nemen.
Leuk dat je (weer) even de tijd hebt genomen om hopelijk (weer) een stukje duurzamer te worden.
Liefs Susan

ps. Rachelle vertelde nog; wacht maar totdat je bij de groene binnenkant komt van het zeepblok, zo heerlijk zacht!! Dat is echt mijn favoriete moment bij het gebruiken van Aleppo zeep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *