Maak je eigen wasmiddel

Ooit was ik jong en wild, maar nu heb ik favoriete zelfgemaakte schoonmaakmiddelen. Na de poll op Instagram waarop jullie allemaal heel graag meer tips zouden willen krijgen ben ik op onderzoek uitgegaan.

Wasmiddel met een extra tip;
Het is zo makkelijk en snel om je eigen wasmiddel te maken. Met het volgende ‘’recept’’ kan je alle was doen, zwart-wit-kleur en 60, 40 en op 30 graden. Ik gebruik een blok Marseille zeep die je bij elke gezondheidswinkel wel kan kopen. Je kan ook de geraspte variant kopen alleen is de prijs dan wel veel hoger. Maar het is veel duurzamer om het zelf te doen en ook erg leerzaam voor je peuter. Onze Lot vind het namelijk vaak leuk om mij met dit klusje te helpen.

Dan nu de ingrediënten;

  • Blok marseille zeep (600 of 400 gram)
  • Rasp of een heel scherp mes
  • Plank
  • Weegschaal
  • Pan
  • Lege fles (dit kan van je wasmiddel zijn of een glazen fles)
  • Roerspaan

Rasp met de rasp of snij met een scherp mes 40 gram zeep fijn. Zet de pan op het vuur met 1 Liter water, breng aan de kook en voeg de vlokken zeep toe. Zet het vuur lager en roer totdat de vlokken helemaal zijn opgelost. Dan kan je het laten afkoelen. Wanneer het afgekoeld is (mag nog wel lauw zijn) kan je het makkelijk overgieten in de fles (zorg wel dat deze goed schoon is). Wacht je te lang dan kan het zo zijn dat de zeep weer vaster wordt en/of gaat klonteren. Zet het dan nog even op het vuur en het is zo weer vloeibaar. Wanneer het in de fles zit zal het dan na een tijdje ook weer vaster worden. Helemaal niet erg, gewoon even goed schudden en hopa het is weer vloeibaarder. Nog een leuk bijkomend voordeel is dat als je er mee bezig bent ruikt je huis ook nog eens heel lekker fris.
Dan is je eigen gemaakte wasmiddel klaar voor gebruik. Een grote dop waar ongeveer 125ml in kan vullen en dan bij in de trommel doen. Je kan een paar druppeltjes etherische olie toevoegen om de was je favoriete geur te geven. Je kan ook een half koffiekopje natuurazijn toevoegen als de was iets vuiler is. Wanneer je houd van fijne zachte handdoeken en je gebruikt normaal wasverzachter dan kan je ook een kopje natuurazijn toevoegen in de lade van je wasmachine.

Ik zou het onwijs tof vinden als jullie de tijd nemen om ook je eigen duurzame schoonmaakmiddel te maken dit dan te delen op Instagram met de hashtag #mijnduurzamecleaner Heb je nog vragen dan beantwoordt ik ze graag.

Volgende week zal ik met jullie delen hoe je je eigen afwasmiddel kan maken.

Eén antwoord op “Maak je eigen wasmiddel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *